Autoflex

Gör ditt värmesystem smartare med Ngenic Tune
Lightbulb Black

Minska ert energibehov och belastningen på vårt gemensamma elnät

Lightbulb Black

Förbättra er inomhuskomfort

Lightbulb Black

Styr uppvärmningen och följ inomhustemperaturen i mobilen

Framtidens elnät – bra för alla parter

Ett tidsbegränsat erbjudande har gått ut till ett antal hushåll i Sala om att installera den smarta termostaten Ngenic Tune som gör befintliga värmesystem betydligt smartare. Syftet är skapa nytta både för det enskilda hushållet och kollektivet av hushåll genom att minska belastningen på elnätet, och erbjudandet är en del av framtidsprojektet Autoflex inom vilket vi på Sala-Heby Energi Elnät utforskar potentialen av smart värmestyrning.

En förutsättning för att kunna ta del av erbjudandet är att man har ett vattenburet uppvärmningssystem som drivs av el, det vill säga en värmepump eller elpanna vars värme sprids via vattenfyllda element eller vattenburen golvvärme. Vi har dessvärre ingen detaljerad information om våra kunders uppvärmningssystem, varför vi har skickat erbjudandet till alla hushåll inom ett utvalt område som inte har fjärrvärme. Med andra ord så är det inte säkert att alla som har fått erbjudandet kan ta del av det. Huruvida ert hushåll har rätt förutsättningar tar vi lätt reda på med er hjälp, så tveka inte att anmäla ert intresse i formuläret nedan!

Autoflex 700x366

Vad är Autoflex?​

Erbjudandet är en del av framtidsprojektet Autoflex som vi på Sala-Heby Energi Elnät har inlett tillsammans med teknikföretaget Ngenic, Uppsala universitet, HESAB, STUNS och Sweco med finansiering av Energimyndigheten. Autoflex syftar till att öka användningen av kommersiellt tillgänglig och välbeprövad teknik för smart styrning av värmesystem i vårt gemensamma elnät och att utvärdera dess effekter och potential i stor skala. Målet är att nyttja elnätet mer effektivt, vilket gynnar er som kund och hela Sala som kollektiv.

Vattenfall Customer Detail Woman Barefoot Floor 2021 700x467

Erbjudandet

Den som anmäler sitt intresse får:

  • Kostnadsfri installationshjälp i hemmet
  • Gratis provperiod till och med 31 december 2023 (därefter 49 kr/månad)

Syftet med tidsfristen är att få igång systemen innan vintersäsongen börjar på allvar så att nyttan för er och elnätet blir så stor som möjligt. Uppvärmningsbehovet i våra hem och belastningen på elnätet är nämligen som störst under vinterhalvåret.

Intresseanmälan

Här hittar du formulär för intresseanmälan.

Intresseanmälan medför inga förpliktelser. Vi undersöker era tekniska förutsättningar och kontaktar er om allt ser bra ut. Vill ni fortfarande ha ngenic installerat så bokar vi in en tid. I samband med att teknikern kommer  ut har han också ett avtal med sig. Avtalet undertecknas innan arbetet påbörjas.

Mer om Ngenic Tune

Ngenic Tune är en smart termostat, en extra hjärna till ditt värmesystem som kan läsa av hur ditt hus inomhustemperatur påverkas av olika väder, hjälper det att komma ihåg vad som hänt och som dessutom kan snegla in i framtiden.  Resultatet blir ett behagligare inomhusklimat, lägre energiförbrukning och mobil kontroll över uppvärmningen.

Systemet består av tre stilrena komponenter i kompakt format (se bild nedan):

  • Innegivare – sensor som känner av inomhustemperatur, solinstrålning och luftfuktighet (ca 5,5 x 5,5 x 1,5 cm stor, placeras ca 1,5 meter från golvet i det rum som representerar huset bäst)
  • Gateway – systemets kommunikationslänk med Ngenics molntjänst (ca 7 x 7 x 2 cm stor, kopplas till er Internetrouter)
  • Styrdosa – enheten som registrerar utomhustemperaturen och styr värmesystemet (ca 5 x 5 x 8 cm stor, kopplas in mellan er värmepump/elpanna och befintlig utegivare)

Systemet fungerar som så att informationen från innegivaren och styrdosan skickas till Ngenics molntjänst via er Internetuppkoppling, vilken använder informationen för att beräkna hur just ert hus ska styras på bästa sätt för att hålla önskad inomhustemperatur. Den önskade inomhustemperaturen styr du via en app i din mobiltelefon. På så sätt ger Ngenic Tune dig möjlighet att spara energi och få koll på din uppvärmning med minimal ansträngning från din sida. Precis som det ska vara.

NGENIC 700x497
Kontakta oss om du har frågor
Inställningar för cookies