Ditt elavtal – anpassat för dig. Alltid 100% förnybart!
Vi erbjuder en uppsjö av elavtal för alla behov. Här nedan kan du läsa mer om våra avtal för att bilda dig en uppfattning om vilket avtal som passar just dig. Att teckna ett elavtal är sedan bara några klick bort! Behöver du hjälp vid val av elavtal kan du istället kontakta vår kundservice för personlig rådgivning.
Förresten! Du vet väl om att all el vi levererar alltid kommer från 100% förnybara källor såsom vatten, vind, bio och sol? Utöver det har vi återkommande fått högsta betyg av våra kunder och även vår app Mitt SHE har prisats som en av Europas bästa.

Våra elavtal

Produktionsavtal
Har du installerat solceller och vill sälja din överskottsel? Självklart köper vi då denna el från dig och ersätter dig till timpris. Det gäller både dig som privatperson eller dig som är företagare.
Läs mer
Rörligt pris
Om du väljer ett avtal med rörligt pris får du ett elpris som följer utvecklingen på den nordiska elbörsen Nordpool. Ditt pris kan då både gå upp och ned under året.
Läs mer
Fast pris
Om du väljer ett avtal med fast pris betalar du samma pris/kWh (kilowatt-timme) under hela avtalstiden. De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år.
Läs mer
Timpris
Om du har ett timspotavtal betalar du ett snitt för priset de specifika timmarna du förbrukat elen.
Läs mer
Trygg Vinter
Med vårt avtal Trygg Vinter får du ett fast pris under perioden 1 november till och med 31 mars och ett rörligt pris under perioden 1 april till 31 oktober.
Läs mer
Portföljförvaltning
Portföljförvaltning är ett avtal framtaget för dig som förbrukar mycket el. Det lämpar sig främst för kunder med en förbrukning på 1 000 MWh/år eller mer. Inom ramen för detta avtal kan vi tillhandahålla kostnadsprognoser för ert budgetarbete, dataanalys, rådgivning, miljövarudeklarationer med mera.
Läs mer
Alltid 100% förnybar el!
All el vi levererar är alltid 100% förnybar. Elen kommer från källor såsom vind, vatten, bio och sol. Genom att välja att köpa förnybar el från oss säkerställer du därför att din elförbrukning lämnar minsta möjliga klimatavtryck. Du vet väl t.ex. om att förnybar el inte orsakar några utsläpp av växthusgaser när den produceras? Den orsakar inte heller något radioaktivt avfall.
Är ni ett företag med hög elförbrukning som träffas av krav kring hållbarhetsrapportering? I vår portföljförvaltning erbjuder vi EPD-märkt el. EPD-märkt el är en miljövarudeklarerad produkt som är ISO 14025-certifierad. Om du väljer EPD-märkt el kan vi tillhandahålla dig livscykelanalys på din elförbruknings miljöpåverkan, ända från vagga till grav.
Vid intresse, kontakta oss för mer information.
Ditt elavtal - anpassat för dig
Utforska våra elavtal för att hitta en lösning som passar dina behov. Använd vår prisberäknare för att få en uppskattning baserat på din förbrukning!
Frågor & svar kring olika fakturor
Hur ska jag tolka min faktura?
Spotpris
Om du har ett elavtal där priset ändras per timme utgörs spotpris av ett viktat medelvärde av Nord Pools spotpriser i ditt elområde, baserat på din individuella förbrukning för den period som priset avser. Detta gäller t.ex. dig som har tecknat Timspot eller Trygg Vinter Timpris.
Nord Pools spotpriser finner du i vår app Mitt SHE eller på Nord Pools hemsida.
Medelspotpris
Om du har ett elavtal där priset ändras varje månad utgörs medelspotpris av det oviktade medelvärdet av Nord Pools spotpriser i ditt elområde, för den period som priset avser. Detta gäller t.ex. dig som har tecknat Rörligt Pris eller Trygg Vinter.
Nord Pools spotpriser finner du i vår app Mitt SHE eller på Nord Pools hemsida.
Fast påslag
Ditt fasta påslag utgörs av det påslag som avtalades vid tillfället då du tecknade ditt elavtal.
Rörliga kostnader
Rörliga kostnader utförs av kostnader som sätts i samband med fakturering och därför kan, men inte per automatik, variera från månad till månad. Våra rörliga kostnader utgörs av ursprungsgarantier, elcertifikat, obalanskostnader, avgifter till Svenska kraftnät samt i förekommande fall profilkostnad.
Ursprungsgarantier: det är genom ursprungsgarantier som vi som elhandlare kan garantera att den el vi levererar till dig som kund också kommer från den energikälla (ursprung) som vi säger att den gör. Ursprungsgarantier utfärdas av Energimyndigheten för all el som produceras. Det är också till Energimyndigheten som vi som elhandlare deklarerar ursprunget för den el vi levererar till våra kunder. Då all el vi levererar till dig som kund kommer från 100% förnybara energikällor kommer våra ursprungsgarantier från vatten, vind, bio och sol.
Elcertifikat:För varje levererad kWh måste vi som elhandlare inneha och till Energimyndigheten deklarera en viss mängd elcertifikat. Elcertifikat utfärdas för producerad el från förnybara källor, men som elhandlare måste man inneha elcertifikat oavsett om elen man levererar är förnybar eller ej. Syftet med systemet är att skapa incitament för utbyggnad av förnybar elproduktion och infördes 2003 efter beslut av riksdagen.
Obalanskostnader:I varje given stund behöver det råda balans mellan förbrukning och produktion i det svenska elnätet. När obalans mellan förbrukning och produktion uppstår riskerar elanläggningar att ta skada och i värsta fall kan elavbrott uppstå. För att kunna upprätthålla balansen i elnätet finns det därför för varje elanläggning en dedikerad ”balansansvarig”, vars uppgift det är att prognosticera förbrukning och säkerställa att lika mycket produktion av el sker. Om en obalans inträffar mellan förbrukning och produktion för den balansansvarige får denna betala en kostnad för detta. Denna straffavgift tar den balansansvarige ut mot sina kunder.
Avgifter till Svenska kraftnät: Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som förvaltar och utvecklar det svenska transmissionsnätet för el. Utöver de obalanskostnader som uppstår för den balansansvarige (se ovan) tar Svenska kraftnät ut en grundavgift och en effektreservavgift för att kunna upprätthålla balansen i det svenska elnätet.
Grundavgiften syftar till att täcka kostnader för balansering som inte direkt kan kopplas till en balansansvarig parts obalans och tas ut på all förbrukning och produktion som sker. Effektreservavgiften finansierar den svenska effektreserven och tas därför ut under den period som denna är aktiv, nämligen 16 november t.o.m. 15 mars, vardagar 06-22.
Profilkostnad:Profilkostnaden utgörs av differensen mellan medelspotpriset (se ovan) och det pris som uppstår då Nord Pools spotpris viktas baserat på Sala-Heby Energis kundkollektivs förbrukning i respektive elområde. Detta gäller t.ex. dig som har tecknat Rörligt Pris eller Trygg Vinter.
Nord Pools spotpriser finner du i vår app Mitt SHE eller på Nord Pools hemsida.

Jämförelseverktyg Elpriskollen
Det är du som elanvändare som ska göra ett aktivt val av elavtal. För att kunna fatta ett välinformerat beslut kan du använda dig av jämförelseverktyget Elpriskollen. Elpriskollen är ett oberoende jämförelseverktyg för avtal om leverans av el och tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen. På Elpriskollen kan du enkelt jämföra priser och villkor för olika elavtal.
Våra övriga tjänster
Du vet väl om att du kan kontakta oss för rådgivning av elavtal? Vår kundservice är behjälplig och svarar gärna på dina frågor inför ditt val av elavtal. Detta gäller både om du redan har ett elavtal hos oss idag och vill veta om du har det elavtal som är mest lämpligt för just dig, eller om du vill teckna elavtal i egenskap av ny kund.
Som kund hos oss kan du även vara aktiv på marknaden för stödtjänster, i det fall att du äger t.ex. ett batteri. Vi är kompatibla med Checkwatt, men kan även hjälpa våra kunder med lösningar mot marknaden för stödtjänster för större energilager.
Kundklagomål, tvistlösning och oberoende konsumentvägledning
Klagomål görs i första hand till Sala-Heby Energis Kundservice som omhändertar ärendet. Löses inte ärendet till belåtenhet kan en fortsatt tvist prövas utanför domstol av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
ARN nås på postadress Box 174, 101 23 Stockholm, arn@arn.se, 08-508 860 00 eller via webben på www.arn.se
För oberoende och kostnadsfri konsumentvägledning kan du vända dig till Konsumenternas Energimarknadsbyrå som nås på arende@energimarknadsbyran.se, 08-522 789 50 eller via webben på www.energimarknadsbyran.se
Varning för oseriösa elhandlare – Kolla Energimarknadsbyråns svarta lista innan du tecknar avtal. Allt fler konsumenter drabbas av oseriösa elhandlare som använder vilseledande försäljningsmetoder, dolda avgifter och oskäliga avtalsvillkor. Energimarknadsbyrån uppdaterar regelbundet en klagomålslista över elhandlare som inte följer reglerna eller har allvarliga brister i sin verksamhet. Listan finner du här Klagomålsinformation | Energimarknadsbyrån
Konsumenters rättigheter
Våra övriga tjänster
Du kan byta elleverantör kostnadsfritt. Bytet ska genomföras inom tre veckor. (9 kap. 11 § ellagen)
Om du säger upp ett tidsbestämt elavtal med (helt eller delvis) fast pris innan bindnings- eller uppsägningstiden har löpt ut kan elleverantören ha rätt att debitera dig en avgift för brutet avtal. Avgiften ska vara skälig och får inte överstiga elleverantörens direkta ekonomiska förlust som orsakas av uppsägningen. Avgiften får endast tas ut om det tydligt framgår av avtalsvillkoren att den får tas ut och vad den omfattar. (9 kap. 12 § ellagen
Dynamiska elpriser
Du har rätt att få information om möjligheter, kostnader och risker med avtal med dynamiskt elpris innan du ingår ett sådant avtal. (9 kap. 17 § ellagen)
Information om ändrade avtalsvillkor
Innan elleverantören ändrar dina avtalsvillkor i ett avtal som löper tills vidare ska du informeras om det i ett särskilt meddelande senast två månader innan de nya villkoren börjar gälla. Du ska också informeras om din rätt att säga upp avtalet. Om det är priset för elleveransen som ändras ska du få veta skälen till det. (9 kap. 23 § ellagen)
Betalningssätt
Elleverantören får ta ut en avgift för det betalningssätt som du har valt men avgiften får inte överstiga kostnaderna för användningen av betalningssättet. (9 kap. 29 § ellagen)
Uppgifter om faktisk och historisk förbrukning
Du ska utan kostnad få uppgifter om din elförbrukning via elleverantörens webbplats som kräver din inloggning eller applikation som kräver din inloggning. (12 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster och 3 kap. 7 § EIFS 2024:2)
Du ska också utan kostnad få uppgifter om historisk elförbrukning från elleverantören. Uppgifterna ska omfatta din elförbrukning från de föregående tre åren. (14 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Om du inte har en mätare som kan fjärravläsas ska du få uppgift om din elförbrukning från elleverantören minst var sjätte månad. Uppgifterna ska dock lämnas var tredje månad om du begär det eller har valt elektronisk fakturering. (12 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Aggregeringstjänster m.m.
Du ska, oberoende av ditt avtal med en elleverantör och utan dennes godkännande, kunna köpa och sälja andra eltjänster än elleverans. (9 kap. 31 § ellagen)
Elleverantören får inte ta ut oskäliga avgifter eller ställa oskäliga krav för att du har ett avtal om en aggregeringstjänst. Elleverantören ska på begäran lämna uppgifter om din historiska elförbrukning till ett företag som du utser. (9 kap. 26 och 33 §§ ellagen)
Fakturering
Faktureringen ska baseras på din elförbrukning men om ditt nätföretag inte har dina förbrukningsuppgifter ska du faktureras baserat på en uppskattad förbrukning. Du har rätt att faktureras minst varje kvartal. Du ska kunna få din faktura i elektronisk form. Elleverantören får inte ta betalt för att skicka en faktura till dig. (9 kap. 24 och 27 §§ ellagen, 6–7 §§ förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Elleverantörens leveransskyldighet och mottagningsplikt
Elleverantören måste leverera el till dig tills du byter elleverantör eller slutar ta ut el. (9 kap. 14 § ellagen)
Du har rätt att få information 90 till 60 dagar innan ett tidsbestämt avtal löper ut. Av informationen ska det framgå när ditt avtal upphör att gälla, vilken uppsägningstid som gäller och vilket avtal du kommer få om du inte säger upp det nuvarande avtalet. (9 kap. 15 § ellagen)
Din elleverantör är skyldig att ta emot och betala för den förnybara el som du producerar om du är berättigad till skattereduktion för mikroproduktion och om du inte har ingått avtal med en annan elleverantör om att ta emot elen. (9 kap. 16 § ellagen)
Uppgifter i elavtalet
Du har rätt att ta del av följande avtalsvillkor innan avtalet ingås eller bekräftas. Detta gäller även om avtalet ingås genom en mellanhand. (9 kap. 21 § ellagen)
1. elleverantörens namn, adress, telefonnummer och webbplats,
2. när avtalet träffas och vid vilken tidpunkt elleverantören planerar att påbörja leveranserna,
3. den tid som avtalet löper på eller om det löper tills vidare,
4. vilka tjänster som avtalet omfattar,
5. elleverantörens åtagande,
6. villkoren för fakturering och betalning,
7. vad som gäller i fråga om förlängning av ett avtal som löper under en viss tid,
8. villkoren för uppsägning av avtalet och om avtalet kan sägas upp avgiftsfritt,
9. hur ersättningen beräknas vid uppsägning i förtid av ett avtal som löper under viss tid,
10. villkoren för ersättning om elleverantören inte uppfyller sitt åtagande enligt avtalet,
11. var det finns information om elleverantörens priser, övriga tjänster och villkor samt om konsumenträttigheter, och
12. hur tvistlösning utanför domstol inleds.
Avbrytande av elöverföring
Din el får stängas av endast om du har åsidosatt dina skyldigheter och det rör sig om ett väsentligt avtalsbrott. Du ska också ha uppmanats att vidta rättelse inom en skälig tid och ha informerats om att elen kan stängas av. Elen får inte stängas av om du har åtgärdat bristen inom den tiden. Om det finns anledning att befara att ett avbrott skulle medföra en personskada som inte är obetydlig eller en omfattande sakskada får din el inte stängas av. (11 kap. 2 § ellagen)
Om skälet till att din el ska stängas av är att du inte har betalat din elräkning finns ytterligare krav för att elen ska få stängas av. Elleverantören ska informera dig om vilka alternativ som finns för att undvika att elen stängs av. Du ska också ha uppmanats att betala inom tre veckor från att du delgavs en betalningsuppmaning. Om skulden är tvistig, det vill säga om du har bestridit skulden, får din el inte stängas av förrän tvisten är löst. (11 kap. 3 § ellagen)
Ett nätföretag och en elleverantör har rätt att få skälig ersättning från en konsument för vissa kostnader. Detta inkluderar kostnader för uppmaningar och information till konsumenten, med undantag för information om hur man kan undvika avbrott av elöverföringen. Ersättning kan också krävas för meddelanden till socialnämnden samt kostnader för avstängningsåtgärder. (11 kap. 4 § ellagen)
Om din el stängs av på begäran av din elleverantör utan att de nödvändiga förutsättningarna är uppfyllda har du rätt till ersättning för skador som orsakas av att elen stängs av. Sådant skadestånd omfattar ersättning för utgifter och inkomstbortfall samt för annan förlust på grund av avbrottet. Du måste meddela elleverantören om du har ett krav på ersättning inom två år från det att skadan inträffade. (11 kap. 6, 9–10 §§ ellagen)
Vill du ladda ner dokument relaterade till elhandel?
Vi har samlat alla nedladdningsbara dokument under en och samma sida.
Vanliga frågor och svar
Fråga 1
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.