Elnät
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur!
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur!
Nätpriser

Nätpriser

Om du bor i Sala eller Heby kommuner är det stor chans att Sala-Heby Energi äger elnätet som förser din fastighet med el. Här hittar du våra prislistor och villkor för våra avtalsvillkor

Läs mer
Nyanslutning

Nyanslutning

Ska du bygga hus eller kanske installera solceller? Här förklarar vi vad du behöver tänka på innan ni påbörjar projektet och hur processen fungerar. Denna sida är under utveckling. Här kommer du inom kort kunna läsa om anslutningsprocessen

Avbrottsersättning

Avbrottsersättning

Oplanerade avbrott som varar längre än 12 timmar kan göra dig berättigad av ersättning. Läs mer om ersättningsnivåer och skadeståndsvillkor här.

Läs mer
Elinstallatörer

Elinstallatörer

Den här sidan riktar sig till dig som arbetar som installatör och innehåller bland annat installationsguide och information om föranmälan.

Läs mer

Kabelvisning

Innan du påbörjar grävarbeten inom Sala-Heby Energi Elnät AB:s koncessionsområde är det viktigt att följa vissa riktlinjer för att garantera säkerheten och undvika skador på elnätet.

Trädfällning

Att fälla träd i närheten av elledningar kräver noggrann planering för att garantera säkerheten för både dig och ledningen. Här har vi samlat all information du behöver!

Vill du ladda ner dokument relaterade till Elnät?

Vi har samlat alla nedladdningsbara dokument under en och samma sida.

Gatubelysning

Sala

Sala Kommun äger belysningen och Sala Heby Energi Elnät AB sköter driften och underhållet av belysningen, det finns ca 5 370 belysningspunkter inom Sala kommun. All gatubelysning i Sala Kommun är utbytt till intelligent LED-teknik. Det innebär att belysningen är energisnål, att armaturen larmar när någon LED-lampa inte tänds samt att varje armatur kan individuellt regleras. Övriga skador tex påkörning, skadegörelse eller liknande är vi tacksamma om allmänheten felanmäler till oss.

Felanmälan på gatubelysningen i Sala görs genom att kontakta vår kundservice eller på telefon: 0224-576 00.

Läs gärna mer om samarbetet på Sala Kommuns hemsida:
Belysning – Gata – Sala kommun

Heby

Heby Kommun äger belysningen och Sala Heby Energi Elnät AB utför underhåll på beställning av Heby kommun, det finns ca 3 070 belysningspunkter inom Heby kommun.

Belysningen på tågperrongerna i Heby eller Morgongåva sköts av Trafikverket.

Felanmälan på gatubelysningen i Heby görs genom
kommunens hemsida: Gatubelysning | Heby kommun

Tillfällig anläggning

Tillfällig anläggning (byggkraft) innebär att tillgång till el behövs under en begränsad tid tex vid evenemang, byggnation eller reparationer. Kunden/installatören behöver själv tillhanda skåp för inkoppling samt kabel. Sala Heby Energi Elnät tillhandahåller mätutrustning. För provisorisk kraft 25 A och 63 A gäller inkoppling en max 1 år efter inkopplingsdatum, därefter dubbel nättariff. Prislista provisorisk kraft hittar du under nätavgifter/elnätspriser.
Har du behov av tillfällig kraft kontakta en behörig installatör som gör en anmälan till oss. Tillfällig anslutning kan endast tillhandahållas där befintligt elnät med tillräcklig kapacitet finns. Anmälan behöver göras minst 10 dagar innan önskad inkoppling.
Tecknar kunden inget eget elhandelsavtal för den tillfälliga anslutningen tillämpas Sala Heby Energis nättaxa för provisorisk kraft på anslutningen.

Nätutvecklingsplan

Under 2024 har Sala-Heby energi ELNÄT AB tagit fram en nätutvecklingsplan för hela vårt elnät. En nätutvecklingsplan är en prognos på vilka investeringar som behövs för att möjliggöra behovet av överföringskapaciteten 10 år framåt.

Varför nätutvecklingsplan?

Nätutvecklingsplan ska enligt en ny förordning (EIFS-2024-1) från Elmarknadsinspektionen tas fram minst vartannat år och visa prognos för kapacitetsbehov, begränsningar, flexibilitetstjänster
och kommande investeringar i vårt elnät för en 10-årsperiod. Arbetet med framtagande av prognos har genomförts i samråd med våra kommuner och överliggande nät.

Den ökande elektrifieringen ställer nya krav på kapaciteten i
elnätet. Här vill Sala-Heby energi främja energiomställningen och samhällsutvecklingen genom kostnadseffektiva investeringar
och smart nätutnyttjande av befintligt nät.

Digitalt Samråd

Sala-Heby Energi Elnäts preliminära nätutvecklingsplan kan
du läsa här.

Synpunkter på planen ska lämnas skriftligen genom att e-posta
in på natutvecklingsplan@sheab.se

Sala-Heby Energi Elnäts slutgiltiga nätutvecklingsplan som
justerats efter samråd kan du läsa på sidan som heter Dokument för nedladdning.

Vanliga frågor och svar om Elnät

Allmänt

Sveriges elnät består av tre huvudnivåer: transmissionsnät, regionnät och lokalnät.

  1. Transmissionsnätet: Detta är som motorvägarna för el och transporterar stora mängder el från stora elproducenter till regionala distributionsnät. Det använder hög spänning (400 eller 220 kilovolt) för att minimera strömförluster. Transmissionsnätet ägs och förvaltas av Svenska kraftnät.
  2. Regionnät: Ansluter till transmissionsnätet och transporterar elen vidare till lokalnäten. Spänningar från 130kV till 10kV. Stora förbrukare och mellanstora elproducenter är ofta anslutna direkt till regionnätet.
  3. Lokalnät: Dessa nät transporterar elen den sista biten till hushåll och företag. Lokalnäten använder spänningen 0,4kV och ägs samt drivs av olika elnätsföretag.

Sveriges elnät är också sammankopplat med andra länder genom utlandsförbindelser, vilket möjliggör elhandel över gränserna.

Elnätsföretaget tar betalt för drift, underhåll och reinvestering av elnätet samt kundservis. Avgiften täcker också den kostnad som elnätsföretaget har för inköp av den el som försvinner vid överföringen i form av nätförluster (värme). Avgifterna bestäms av elnätsbolaget med grund i den beviljade intäktsramen elnätsbolaget får ta ut enligt Energimarknadsinspektionen.

Villakunder:
Avgiften består av en fast del (abonnemangsavgiften) som baseras på vilken huvudsäkring du har eller effekt du abonnerar på.
Den andra delen är en rörlig del (överföringsavgiften) som baseras på hur mycket el som används. Du betalar effektavgift för varje förbrukad kW.
Den tredje delen är en rörlig del (överföringsavgiften) som baseras på hur mycket el som används. Du betalar energiavgift per förbrukad kWh.

Lägenhetskunder:
Avgiften består av en fast del (abonnemangsavgiften).
Den andra delen är en rörlig del (överföringsavgiften) som baseras på hur mycket el som används. Du betalar Energiavgift per förbrukad kWh.

Varje elnätsföretag i Sverige oavsett ägandeform beslutar själva sina elnätavgifter. Energimarknadsinspektionen (EI) övervakar att elnätföretagens prissättning är skälig. Momssatser och myndighetsavgifter beslutas av Riksdagen eller regeringen.

Myndighetsavgifterna är lagstadgade och pengarna går vidare till olika statliga myndigheter.
Det finns tre typer av myndighetsavgifter:

  • Elsäkerhetsavgift som finansierar Elsäkerhetsverkets verksamhet
  • Elberedskapsavgift som finansierar delar av Energimarknadsinspektionens verksamhet
  • Nätövervakningsavgift som administreras av Affärsverket svenska kraftnät och ska täcka kostnader för åtgärder och verksamhet enligt elberedskapslagen

För mer information om avgifterna, se Elsäkerhetsverkets hemsida.

Kostnaden består av två delar, nätavgiften och elhandelskostnad. Nätavgiften faktureras av Sala Heby Energi Elnät AB när du har en elanslutning inom vårt koncessionsområde. Nätavgiften betalar kunden för abonnemanget och elöverföringskostnader. 

Den andra elräkningen kommer från din leverantör av elhandel. Har du Sala Heby Energi AB som elhandlare kommer det på samma faktura som nätavgiften. Det finns även bolag som erbjuder samlingsfaktura och du får då en faktura från det valda elhandelsbolaget.

Särredovisning för elnätsföretag innebär att de måste rapportera ekonomiska uppgifter specifikt för sin nätverksamhet till Energimarknadsinspektionen (Ei). Dessa uppgifter inkluderar bland annat resultaträkning, balansräkning och särskilda rapporter om intäkter och kostnader.

Varje år rapporterar elnätsföretagen in dessa uppgifter, som sedan används av Ei för att övervaka och reglera elnätsavgifterna. Denna rapportering säkerställer att företagen följer de ekonomiska regler och intäktsramar som fastställts för att skydda konsumenterna

Sala Heby Energi Elnät AB äger inkommande kabel och elmätaren. Skåpet där mätaren sitter, kallat mätarskåp ägs av dig som kund.

Kunden ansvarar för hela elanläggningen på fastigheten bortsett från inkommande kabel fram till anslutningspunkten. Inkommande kabel ägs av Sala Heby Energi Elnät. Anslutningspunkten, som kan vara mätarskåp eller annan plats där huvudsäkringar sitter ägs av kunden. Sala Heby Energi Elnät äger och ansvarar för elmätaren.

Du hittar uppgifterna om din anläggning och förbrukning genom att logga in på Mina Sidor. Här kan du även utföra vissa ärenden.

Informationen hittas även i vår app, Mitt SHE.

Elanvändningen kan variera mycket mellan olika hushåll. Tänk på att jämföra årsförbrukningen och inte kostnaden då du och din granne kan ha olika elhandelsavtal. Större årsförbrukning beror oftast på hur många som bor i fastigheten och vad för utrustning som finns i huset. Vilket uppvärmningssätt fastigheten har. Andra saker som kan påverka kostnaden är infravärme, golvvärme, extra element, solceller, batterier, bastu, hushållsmaskiner, laddning bil och stora maskiner. Även duschtid kan påverka beroende på uppvärmningssätt av varmvatten.
En installatör kan hjälpa dig att kontrollera vad som förbrukar el i din fastighet.

Flyttning och/eller borttagning av befintliga elledningar samt stolpar är oftast möjligt. Kostnaden för arbete och material med mera betalas av dig som kund. För prisuppgift och kontroll av möjlighet till lösning kontakta oss via kundservice så hjälper vi dig.

Kontakta en elinstallatör som hjälper dig med anmälan till oss och arbetet på din anläggning. Val av ny placering av anslutningspunkt görs i samråd med Sala Heby Energi Elnät.

Om du ska gräva på din tomt, uppföra en byggnad, plantera en häck eller anlägga en ny rabatt behöver du skapa ett ärende på ledningskollen.se (Undvik avgrävningar och förenkla planering av markarbeten) för att säkerhetsställa var eventuella ledningar på din tomt går.
Du kan läsa mer på vår sida kabelanvisningar.

För att kunna erbjuda en hög leveranssäkerhet utförs regelbundet besiktningar och underhåll av våra elledningar, bland annat röjning av kraftledningsgator.
Röjning innebär att vi håller kraftledningsgatorna fria från sådan växtlighet som kan orsaka driftstörningar eller hindra oss från att ta oss fram i ledningsgatan. Röjning utförs vart 8:e år. All högväxande vegetation i ledningsgatan röjs då ner. Träd som finns utanför kraftledningsgatan men som bedöms kunna orsaka driftstörningar vid storm eller snöfall kan komma att fällas. I trädgårdar försöker vi undvika att röja men om behov föreligger kan mindre ansningar av träd och buskar förekomma. Fällda träd, sly, buskar och ris tillhör markägaren.

Var 8:e år utförs underhållsbesiktning av luftledningarna. Vid underhållsbesiktningar görs en noggrann kontroll av stolpar, isolatorer, ledningar och övrig utrustning som tillhör Sala Heby Energi Elnät AB. Här ingår inte kunders skåp som ibland kan sitta på våra stolpar.

Var 8:e år utförs underhållsbesiktning av luftledningarna. Vid underhållsbesiktningar görs en noggrann kontroll av stolpar, isolatorer, ledningar och övrig utrustning som tillhör Sala Heby Energi Elnät AB. Här ingår inte kunders skåp som ibland kan sitta på våra stolpar.

Högspänningsledningar driftbesiktas varje år. Det kan göras från marken eller med drönare. Under driftbesktningen bedöms röjningsbehovet längs ledningsgatorna och farliga träd markeras ut för fällning.

Mätare

Nej, elnätsföretaget äger elmätaren.

På sidan dokument för nedladdning kan du hitta information om din mätare.
I din anläggning finns en fjärravläst elmätare monterad. Detta innebär att nätägaren har möjlighet att läsa av mätaren automatiskt. Energimätarens uppgift är att registrera den energi som tillförs en ansluten byggnad eller anläggning. Via länken ovan hittar du manualen för mätaren och vilka inställningsmöjligheter som finns.

P1 HAN-porten (Home Area Network) på din elmätare är ett gränssnitt som gör det möjligt att läsa av din elförbrukning i nästan realtid.
HAN-porten använder vanligtvis en RJ12-kontakt och  SHE AB har ett helt öppet gränssnitt För att ansluta en utrustning till P1-porten. I porten kan kompatibel utrustning anslutas för att få detaljerad information om din elförbrukning, vilket kan vara användbart för att optimera energianvändningen i ditt hem.
Informationsblad hittas på sidan dokument för nedladdning. 

Om planerar att stänga strömmen till din anläggning tex sommarstugan för vintern: stäng inte av inkommande strömmen genom att ta ur propparna eller genom att använda huvudströmbrytaren!
Tryck på den gröna knappen i cirka 10 sekunder och då slås strömmen av på rätt sätt. Påslag sker på samma sätt.
Observera att det finns två varianter på mätare den ena varianten har en spärr till den gröna knappen Relay Control. Båda mätartyperna beskrivs i användarmanualerna båda manualerna finns på vår hemsida. Ska du stänga av strömmen en kortare stund för att göra arbeten på din anläggning kan du använda huvudströmbrytaren.

Varje natt kommunicerar mätaren med en insamlingsenhet någon sekund. Frekvensen som radiodelen sänder med är 444,4 Mhz.

Produktionsanläggningar och batterier

På Energimyndighetens sida Solportalen finns guide och information för dig som funderar på solel.

Det tar oftast ca 1-2 veckor innan ett installationsmedgivande lämnas förutsatt att en komplett anmälan lämnats in. Vid semestertider eller arbetstoppar kan det ta längre tid.

Från det att vi fått en färdiganmälan tills vi kommer ut till dig för att kontrollera anslutningen tar det vanligtvis några dagar upp till 2 veckor.

Tag kontakt med en elinstallatör som hjälper dig att skapa ett ärende hos oss och utföra arbetet på din anläggning.

RfG (Requirements for Generators) är en europeisk förordning som endast gäller större batterier över 1,5MW.

När produktionen startas första gången skickas ett intyg för solcellsproduktion till kunden via mejl alternativt post. För att sälja sin överskottsproduktion behöver ett avtal tecknas med det företag som du köper din el från.

Det finns egentligen fyra typer, varav deras förkortningar heter:
* FCR-D för privatpersoner oftast. Batteriet ska kunna aktiveras snabbt och uthållighetstid på minst 20 minuter för att ladda upp till nätet eller ner från nätet utan att bli helt fulladdat eller urladdat.
* FCR-N för batterier på minst 0,1MW och en uthållighetstid på minst 1 timme vid 100% aktivering.
* mFRR för batterier på minst 5MW och en uthållighetstid på minst 1 timme. Aktiveringstid 100% inom 15 minuter. Manuell aktivering på begäran av Svenska kraftnät.
* aFRR. batterier på minst 1MW och en uthållighetstid på minst 1 timme. Aktiveringstid 100% inom 5 minuter. Automatisk aktivering.

Tag kontakt med en leverantör av balanstjänster som hjälper dig vidare. Det finns flera leverantörer att välja mellan.

Skatteavdrag lämnas på grön teknik till privatpersoner. Företaget som utför din installation hjälper dig med skatteavdraget. Installation av solceller, batterier och laddningspunkter räknas som separata installationer förutsatt att avsikten är att de ska anslutas till elnätet. För mer information besök skatteverket hemsida eller prata med din installatör.

Elavbrott

Kontrollera dina säkringar och jordfelsbrytaren om du har en. Kvarstår felet kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du bor i lägenhet. Bor du i villa kontakta oss på felanmälan. Om felet är i din egen anläggning kan du bli fakturerad en kostnad för utryckningen.  
På sidan Driftavbrott finns mer information och vår steg för steg guide hur du kontrollerar innan du ringer. 

På vår hemsida under driftavbrott/felanmälan finns information om pågående avbrott. På mina sidor som finns som app eller webbsida kan du som kund lägga in dina uppgifter för att få avisering vid avbrott.

Vid ett längre strömavbrott försök undvika att öppna kyl och frys.

Vid riktigt långa strömavbrott stäng dörrar till rum som inte används och om du har möjlighet värm upp något eller några rum som ni vistas i. Är bra att förberedas sig för strömavbrott genom att ha bra saker hemma som ficklampa, batterier, reservsäkringar, stearinljus, tändstickor och batteridriven radio. Har du tillgång till en öppen spis är det bra med ved hemma.

Ja, om det varit strömavbrott mer än 12 timmar. Det regleras automatiskt på din faktura. Mer information finns på sidan avbrottsersättning.